ВІТАЄМО НА НАШОМУ ФОРУМІ!

Спілкуйся, рекомендуй, ділись!

ПРАВИЛА нашого форуму
Конкурс МЕМІВ
Літературний конкурс

🌿Історії Віллоу Крік (жодної драми без згоди персонажів)

Ольга
Новачок

Піксельні ляльки чи персонажі з душею?
Цей світ - симуляція, а ці серії - спроба дати їм голос.
Без позначок “романтика” чи “драма”. Просто Віллоу Крік. Просто люди. Просто життя.

Ольга
Новачок
24/08/25

2.7. Голлі

📍 Оук Олков, Бріджв’ю, Ньюкрест

Пізній вечір. У будинку Голлі панує тиша, яку порушує лише рівномірне цокання годинника. На столі, як докір, блимає телефон. Вона вже бачила повідомлення від Стіва: “Привіт! Маєш плани на вихідні?”.

І вже двадцять хвилин вдає, що його не існує.

Щоб не думати, вона рушила на кухню. Звичний ритуал — увімкнути чайник, розігріти вечерю. Але руки сьогодні не слухались. Відкрила шафку — і чашка, що стояла на самому краю, полетіла додолу. Голлі впіймала її на льоту — звична реакція людини, яка все тримає під контролем. От тільки сьогодні все летить з рук. Особливо те, що всередині.

“Просто повідомлення. Просто Стів.”— прошепотіла вона, ставлячи чайник. Але це був той самий Стів, якого вона сьогодні підсвідомо шукала біля річки. І йшла вона туди точно не за черговим лососем.

З її грудей вирвався короткий, теплий смішок — як ковдра, якою намагаєшся зігрітися, коли в домі протяг. Перед очима знову його погляд після того поцілунку, що стався, але не трапився.

“Мене до нього тягне. Але я не для експериментів.”

Вона сіла за стіл, дивлячись на екран, що продовжував блимати.

“Я йому цікава. Але чому? Бо я нова? Бо поруч більше нікого немає? Я не хочу бути чиїмось "а раптом", тимчасовим притулком, поки не з'явиться щось справжнє.”

І найгірше — вона не відповіла не тому, що не хотіла. А тому, що хотіла — занадто.

Чайник клацнув. Голлі повільно налила собі чай, вимкнула світло на кухні, залишаючи лише м'яке світло від торшера. Її палець потягнувся до телефону, завис над екраном. Ще ні. Але... може, завтра.

Вона не відповіла. Але й не вимкнула звук. Залишила йому шанс. І собі — час.

Ольга
Новачок
25/08/25

🏕️Серія 3. Історія на ніч

🎵 Zac Brown Band – “Chicken Fried”

3.1. На порозі пригоди

📍 Баргайн Бенд, Фаундрі Коув, Віллоу Крік

Стів якраз закручував термос із чаєм, коли у двері постукали. Він чекав на Бйорна, але на порозі стояла Голлі. У туристичній куртці, з рюкзаком на плечі, вона виглядала як персонаж пригодницького фільму, якому радий ще до того, як він скаже першу репліку.

— Так, на твоє загадкове запрошення… — вона окинула його грайливим поглядом. — Я зробила, як доросла: кинула локацію подрузі й прихопила рюкзак. І балончик. Ну, про всяк випадок. Куди їдемо, маньяче?

Стів розсміявся — голосно, щиро. Абсолютно щасливо.
“Ти мріяв? Ну от. Тримай,” — недовірливо шепотів внутрішній голос. А інший, більш розсудливий, тільки розводив руками: “Дякую… а тепер що з цим робити?”
І лише серце тріумфально билося в ритмі “вона-справді-тут”.

За пів години вони вже їхали в його пікапі.
— Буде трошки тісненько, вибачайте, — кинув Стів, намагаючись вести машину з гідністю, хоча хотілося співати.
— Міг би й не снідати, — відгукнувся Бйорн, зручно вмощуючись позаду.
— Ха! А ти кумедний, — Голлі обернулася до нього. — Я — Голлі.
— Отакої! То ти таки вмієш знайомитися з людьми? — підколов її Стів.

Легкі усмішки, погляди у дзеркалі заднього виду. Радіо тихо награвало кантрі-хіт про кохання, яке “як кедровий дим — зникає, але лишає запах”.

Дорога тільки починалася. Попереду — хвоя, невідоме і троє, які ще думали, що це просто відпочинок.

Ольга
Новачок
27/08/25

3.2. Команда “Ранкова суниця”

📍 Кемпінг, Ґраніт Фоллз

Пікап прокотився крізь соснові алеї і м'яко зупинився посеред лісової тиші. Вони приїхали. Повітря пахло хвоєю і вологою землею — тут цивілізація скінчилася ще в минулому сезоні.

— Ну що, обрали найаскетичніший табір в усьому Ґраніт Фоллз, — першим порушив тишу Бйорн. Він оглядав єдину лаву, урну і вогнище, яке здавалося занадто сором’язливим, щоб горіти без запрошення.
— Я думала, тут хоч якісь намети будуть, — зітхнула Голлі.
— Я думав, буде хоч душ... або принаймні табличка “Вітаємо”, — пробурмотів Стів, дивлячись на ліс так, ніби той міг відповісти.

Нависла коротка пауза, яку Бйорн розрядив, спостерігаючи за комаром, що знеохочено полетів геть:
— Тут навіть комарі здаються розчарованими.

А тоді гордо витяг із багажника два намети, мов контрабанду з фестивалю виживання.
— Але є плюси, — несподівано сказала Голлі, клацаючи замками свого рюкзака. — Місця — вдосталь. Вибору — нуль. А спати доведеться… разом.
Стів аж ковтнув повітря.
— Разом-разом?
— Ну не з тобою, Стіве. Я — з наметом, — посміхнулась Голлі так, що вогнище могло б зайнятися просто від її погляду.

За пів години, після кількох спроб, суперечок про те, "яка палка куди", і підозр, що карта Бйорна датована 2004 роком, два намети нарешті стояли. Бйорн розкладав харчі, а Голлі встигла змінити джинси на щось зручніше і трохи… небезпечніше. Саме тоді він і відірвався від консервів.

— Слухайте, а чого ви такі червоні обидва?
Стів і Голлі зупинились майже синхронно. Один — у куртці, інша — в картатій сорочці. Обоє — як дві вишеньки серед хвої.
— Ну я розумію, що ви обидва симпатичні, — продовжив Бйорн, — але ви що, в одному магазині вдягаєтесь? Навіть у нас у поліції форма різна. А тут — наче команда “Ранкова суниця”.
— Оу, — Голлі поглянула на себе, на Стіва — і пирснула. — Ну це вже офіційно. Ми — клуб суничників.
— А де членські квитки? — підморгнув Стів.
— У Бйорна. Він їх роздає разом із зефіром, — відгукнулася Голлі.
— Ей, зефір — тільки тим, хто першим зловить рибу, — нагадав Бйорн, і в руках у нього звідкись з’явилась вудка. — Ну що, хто тут “ягідка з характером”?

Сміх і словесний пінг-понг на тему “ягідного дрес-коду” стихли, коли Бйорн неспішно піднявся з лавки.
— Я, мабуть, зганяю до машини. І, може, загляну до рейнджера. Певен, тут водяться цікаві історії.
— Хай щастить, мандрівнику, — кивнув Стів.
— І не загубись у цивілізації, — додала Голлі.
Бйорн зник між сосен — спокійно і по-діловому, як людина, що йде не просто так, а за майбутньою пригодою.

Коли його кроки стихли, Голлі перевела погляд на гітару, що стояла осторонь.
— Вмієш грати? — запитала вона, нахилившись трохи ближче.
— Так. І, кхм… доволі непогано, — відповів Стів, трохи скромно, трохи з надією.
— Навчиш мене?
Щось по-справжньому дівчаче промайнуло в її усмішці — м'яке, неочікуване і трохи беззахисне.
— Звісно. Якщо хочеш.
— Звісно. Чого б я просила, якби не хотіла?

— Окей, спробуй зажати ось тут. Ні-ні, не так... ось так.
Він нахилився ближче, і його пальці обережно накрили її руку. Тепло. Майже ненав'язливо. Майже.
— Це я не вмію затискати акорди, чи в тебе просто рука така велика? — засміялася Голлі.
— Обидва варіанти можуть бути правдою, — пробурмотів Стів, намагаючись зосередитись на струнах, а не на її сміху.

Він показував знову і знову. Її пальці вперто не слухались, але це було абсолютно неважливо. Важливо було лише те, що вона поруч, і він поруч. І коли струни нарешті видали щось схоже на акорд G, вона тріумфально вигукнула:
— А я казала, що в мене талант!
— Талант — це коли ти одразу влучаєш. А ти — просто вперта, — засміявся Стів.
— Уперта? Це ти мені ще за лосося згадаєш?
— Ой, лосось тут ні до чого.
— Та ні, саме до чого, — Голлі відклала гітару й глянула на нього прямо. — Бо з тебе тоді злетіло щось... ну, трохи більше, ніж риба.
Настала коротка, але дуже щільна пауза. Стів ковтнув повітря не тому, що не знав, що сказати, а тому, що хотів сказати надто багато.
— А зараз? — обережно запитав він.
— А зараз... ми в лісі, я навчилась брати G, і в нас ще зефір не готовий. Так що ти, ковбоє, маєш час довчити мене ще кількох акордів, перш ніж знову зруйнуєш момент.
Стів посміхнувся, знову взяв гітару, і їхні пальці знову торкнулись. Все було дуже просто і водночас неймовірно складно.

У тиші між акордами, коли Голлі вже майже впіймала свій перший D, з лісу почувся шелест. А потім звук гілки, що тріснула під черевиком.

— Розважаєтеся, дітлахи? — Бйорн заповнив собою простір табору, як добрий дим — повільно, але впевнено. Він поставив на стіл пляшку з водою, ліхтарик і щось, схоже на табуретку, що трималося купи лише завдяки оптимізму.
Він сів — ідеально ненав'язливо, на відстані "я поруч, але ваша магія мене не стосується".
— Ну що, — сказав він, розгортаючи якусь карту, — хочете історію?
— Якщо вона не про шефа, який змусив тебе взяти відпустку, — відгукнулася Голлі.
— Якщо не про мого лосося, — додав Стів.
Бйорн витримав майже урочисту паузу.
— Тут, у цих лісах, є легенда. Про істоту. Не духа, не звіра. Про гірську крилатку.
— Кого? — хихотіла Голлі.
— Гірську. Крилатку, — серйозно підтвердив Бйор-н. — Її ніхто не ловив. Але кажуть, хто спіймає — тому відкривається шанс.
— Шанс? На що? — Стів скептично підняв брову.
— На щось, чого давно хотів, але все відкладаєш. Ну, або принаймні — на гарне селфі з рибою.
— Переконливо, — підсумувала Голлі з усмішкою.
— І головне — вона не клює на звичайну наживку, — поважно додав Бйорн. — Треба щось… особливе.
— Як твоя харизма? — кинув Стів.
— Можеш спробувати, — відказав Бйорн, — якщо витримаєш, що риба сміється з тебе.
Кілька секунд тиші, потріскування вогню. І тільки тоді Голлі, з напівусмішкою:
— А якщо вона й справді існує?
— Ну тоді хтось із нас стане легендою, — підсумував Стів.

Ольга
Новачок
27/08/25

P.S. Те, що Стів та Голлі обидва в червоному - абсолютна випадковість ) Просто мої улюблені речі з похідного CAS. А коли побачила їх разом - не змогла втриматися, щоб не прокоментувати 😄

Ольга
Новачок
28/08/25

3.3. Наметовий побут

Над багаттям зависла майже ритуальна тиша. Троє людей, три палиці, три сосиски. Єдиним звуком було потріскування дров і стримане сопіння людини, яка дуже старається.

— Ніхто не рухається, — прошепотів Стів, радше до себе, ніж до інших.
— Жодного звуку, — підтримав Бйорн.
— Якщо хтось упустить сосиску у вогонь, — тихо, але з металом у голосі додала Голлі, — ми робимо вигляд, що так і було задумано.

Навколо вогню склалася жива картина. Стів застиг у позі "я цілком контролюю ситуацію", хоча вираз обличчя видавав увесь масштаб трагедії: "ще секунда — і ця сосиска стане жертвою вогняного ритуалу". Бйорн, навпаки, був уособленням спокою, наче герой реклами "Перший Гриль Стародавніх Скандинавів"; його сосиска оберталася з ідеальною швидкістю, а на обличчі читалося: "Я смажив сосиски ще до того, як винайшли вогонь". А Голлі сиділа, обійнявши коліна, і її обличчя, освітлене полум'ям, випромінювало чисту диявольську радість. Вона щось вигадувала.

— То що, — нарешті сказала вона, і її голос пролунав як постріл. — У кого вже друга сосиска?
Стів і Бйорн синхронно здригнулися.
— Угу, — додала Голлі, оглядаючи їх, як детектив. — Ви двоє — підозрювані. І навіть не намагайтесь прикриватися кетчупом.

Її сміх, що задзвенів у лісовій тиші, збив полум'я на мить, щоб воно спалахнуло ще яскравіше.

За десять хвилин вогонь заспокоївся до рівного жовтогарячого світла, а сосиски — хрусткі, з легким присмаком перемоги — були з'їдені. Навіть Голлі, яка обіцяла "лише одну", смакувала другу "для балансу".
— Здається, тепер я офіційно в таборі, — сказала вона, витираючи руки серветкою. — Хоча… чогось не вистачає.
— Зефіру? — припустив Стів.
— Ні… атмосфери. Моторошної.
Вона хитро підняла брови й поглянула на Бйорна.
— О, ні, — похитав головою Стів, одразу все зрозумівши. — Тільки не це.
— Ти ж сам сказав, що любиш пригоди, — підкинула вона дров у вогонь їхньої розмови.

— Історію! Історію! — проспівав Бйорн, миттєво розправляючи плечі, наче бард, що почув заклик публіки. — Якщо вже сосиски з’їли — значить, час для темної-темної ночі!

Стів важко зітхнув і спробував сховатися за кухлем чаю. Він добре пам'ятав, як ще пів години тому суворо попереджав: "Тільки без страшилок, гаразд? Ніяких історій про духів чи… комарів-мутантів". Але зараз було пізно.

Бйорн підвівся, і його тінь загрозливо затанцювала на деревах. Голос став низьким і театральним.
— В одному темному-темному місті, на темній-темній вулиці стояв темний-темний намет!..
Голлі вже ледь стримувала сміх. Бйорн, насолоджуючись ефектом, продовжив з єхидною повільністю:
— …і вийшла з намету рука. Просто рука. Без тіла. І почала смажити зефір. На одній руці… А коли вогонь згас, в таборі лишився тільки запах диму, хрускіт соснових шишок — і тиша, в якій щось змінилось.

Першим здався Стів. Його сміх був таким гучним і нестримним, що з сусідньої гілки злякано злетіла якась пташка.
— Господи, Бйорне, — видихнув він, тримаючись за живіт. — Я зі школи так не реготав!
— Це ще не найстрашніша! — гордо випростувався Бйорн. — У мене є ще про закопану руку і хлопчика без голови…
— Стій-стій-стій, не добивай! Я зараз у вогнище впаду!
— От бачиш, — сказала Голлі, витираючи сльозу, що виступила від сміху. — Табірна терапія працює. Це було краще за будь-який зефір.

І якщо судити з цієї ночі, найважливіший внесок у наметовий побут — це не спальник, не ліхтарик і навіть не дрова.
Це людина, яка знає сто три способи змусити тебе сміятись до болю в животі.

Ольга
Новачок
29/08/25

3.4. Пастка для дихання

— Це пиво непогане, але шукає вихід, — гиготнув Бйорн і незграбно, як ведмідь, підвівся. — Я, як справжній слідопит, рушаю до вітру.

Коли його масивна постать зникла за деревами, тиша біля вогнища стала іншою — густішою, більш особистою. Стів, не втрачаючи моменту, підсів ближче до Голлі. Вогонь кидав теплі відблиски на її обличчя.

— А знаєш, що насправді відбувалося в тому темному наметі? — запитав він змовницьким тоном.
— Впевнена, зараз почую... щось гідне стендапа, — її усмішка мала в собі і виклик, і запрошення.
Тож Стів розповів їй найнепристойніший анекдот, який тільки міг собі дозволити. Йому шалено подобалося, як вона сміялася — голосно, щиро, трохи згортаючи плечі, як людина, якій по-справжньому добре. Коли хвиля сміху вщухла, вона витерла куточки очей і, схиливши голову, тихо мовила:
— За цей жарт тобі майже можна пробачити той поцілунок.

Повітря миттєво змінилося. Стів посерйознішав, а потім м'яко усміхнувся.
— Хочеш, покажу тобі щось по-справжньому гарне?
— Ну, якщо це не ще один жарт із розряду “тільки для дорослих”...
— Обіцяю, цього разу — без подвійного дна. Просто… довірся мені.

Він узяв ліхтарик, і його промінь вихопив з темряви стежку. Вони йшли трохи далі від табору, до галявини між соснами, де небо здавалося ближчим, а ніч — глибшою.
— Це пастка? — примружилась Голлі, але її голос звучав довірливо. Вона без вагань лягла на ще теплу від денного сонця землю.
— Пастка — тільки для дихання, — відповів Стів, лягаючи поруч. — Бо ти подивись…

Над ними розгорнулося бездонне зоряне небо — дике, розсипане мільярдами іскор, ідеальне у своїй випадковості. На мить здалося, що світ звузився до цієї галявини і двох людей, що на ній лежали.

— Бачиш ту зірку? — ледь чутно промовив Стів. — Вона сьогодні світить для тебе. А та, трохи нижче, — для Бйорна. Щоб не загубив нас.
— А твоя? — Голлі всміхнулась, дивлячись на нього, а не на небо.
— Мені не треба зірка. Я ж дивлюсь просто на свою.

Вона нічого не сказала. Лише повільно поклала свою долоню на його. Їхні пальці переплелися. І на кілька нескінченних хвилин світ став тихішим, простішим і ближчим.
— Дякую. Це було… чарівно, — першою порушила мовчанку Голлі. Вона повільно підвелася, ще раз затримавши погляд на зірках.
Стів розкрив рота, щоб сказати щось важливе — те, що, можливо, вже давно носив у собі. Але вона тихо, проте чітко додала:
— Я маю подумати.

За кілька хвилин повернувся Бйорн. Його обличчя світилося чи то від ліхтарика, чи то від чергової геніальної ідеї, що розривала його зсередини.
— Слухайте, місцевий рейнджер навчив мене, як смажити жуків! Завтра пробуємо?
Напруга, що повисла між Стівом та Голлі, луснула, як мильна бульбашка.
— Зазвичай я не схильна до кулінарних експериментів, — Голлі миттєво увійшла в роль світської пані. — Але якщо ви наполягаєте, пане Ту’Рок…
— А я ще й як наполягаю!
— Тоді домовились. — Вона блиснула усмішкою і змахнула рукою, як капітанка корабля, що віддає останній наказ. — Добраніч, хлопчики.
Із цим легким шармом вона зникла у своєму наметі, і звук блискавки пролунав як фінальний акорд.

Залишились двоє.
— Що? Чекай, — Стів ошелешено глянув на один намет, потім на інший. — Ми що, спатимемо разом?
— Обіцяю не чіплятись, — Бйорн урочисто підняв руку, як на присязі. — Але якщо засоплю у сні — то це не через тебе, ясно?
Стів втомлено, але щиро засміявся.
— Гадаю, ця ніч і так уже дала мені все, що могла.
Бйорн усміхнувся у відповідь і, не кажучи ні слова, кинув у вогонь останню гілочку. Полум’я тріснуло, ніби погоджуючись, і розсипало в темряву останній сніп іскор.

Ольга
Новачок
30/08/25

🌌Серія 4. “Геть думи сумні”

🎵 KALUSH – “Zori”

4.1. Підкови і почуття

Ранок у таборі був прохолодним і тихим. Повітря пахло вогкою землею, а багаття, догоряючи, ліниво позіхало димком. Серед цієї сонної ідилії лунав лише один звук — глухий удар металу об землю. Це Стів, уже на ногах, наодинці грав у підкову.

— Доброго ранку! Що робиш?

Стів обернувся на голос — і застиг. Біля намету стояла Голлі. В одній лише білизні, сонна і неймовірно справжня. Її волосся було збите, як після глибокого сну, очі — ледь розплющені, а тіло — розслаблене. Вона потягувалася з усією природністю людини, яка й гадки не має, що щойно зруйнувала чиюсь концентрацію на всьому світі.

"Голлі, дівчинко, що ж ти робиш зі мною..." — промайнуло в голові Стіва. Він ковтнув, вдихнув, змусив себе усміхнутися.
— Граю в підкову. Хочеш до мене?.. — він запнувся. — ...у сенсі, зі мною!

Голлі розтягнула губи в лукавій посмішці, але нічого не сказала. Просто підійшла ближче, неквапливо, ніби вивчаючи його. Ранки ж не про поспіх, а про спостереження. Стів зробив вигляд, що страшенно зосереджений на наступному кидку, хоча боковим зором бачив лише її.

— А як у це грають? — запитала вона, схрестивши руки й трохи нахилившись уперед, ніби вже готувалася перемагати.
— Потрібно зосередитися, прицілитися і влучити. Доволі просто, — сказав Стів з виглядом майстра.

— Хммм… Ти справді щось бачиш крізь той козирок кепки?
— Твої жарти не спрацюють! Я зосереджений, я сконцентрований…
— Ти в дзені, в ресурсі і в потоці? — Голлі грайливо зобразила медитативний жест.
Кидок. Підкова пролетіла повз.
— Зараза! Це все твоя провина, дияволице!

Поки Стів боровся з гравітацією, Голлі театрально поклала руки на пояс.
— То хто тут викликав богиню підкови, га? — вона взяла свою підкову, легко зважила в руці і, майже не цілячись, кинула. Влучила.
— Ага, ще скажи, що ти НЕ тренувалась, — пробурчав Стів.
— Та ні, — знизала вона плечима. — Я просто природжена.

Бйорн, який на задньому плані мовчки складав рюкзак, лише хмикнув у бороду. Він не втручався, але вже підозрював: сьогодні буде гра не лише на метання.
— Я ненадовго, — раптом озвався він. — Треба… перевірити одну лісову ідею. Якщо повернусь із коробочкою — не заглядайте в неї до обіду.
— Якщо ти йдеш по каву — принеси і мені, — відгукнулась Голлі, не обертаючись.
— Якщо я йду по каву, то, певно, заблукав.
І зник між деревами, свідомо залишаючи їх наодинці.

— Ну от як ти це робиш?! — Стів театрально схопився за голову, коли її підкова влучила втретє.
— Ти просто надихаєш мене на перемоги, — невинно відповіла Голлі.
— Ага. Надихаю… на власні поразки, значить…

І в цю мить вона усміхнулась. Та сама усмішка — трохи нахабна, трохи м’яка, як мед із перцем. І Стів раптом зрозумів, що програв. Але зовсім не в підковах.

Вона крутила в руці підкову, насолоджуючись його збентеженим поглядом.
"Та не дивись ти так, Фогель. Ну що ти витворяєш своїми очима? Програв — і що? Ти ще й дихаєш, як переможець. І якого біса мені хочеться, щоб ти ще раз програв? Щоб я могла отак ще раз посміхнутись, кинути якусь дурницю — і бачити, як ти ковтаєш повітря..."

— Не сердься, ковбою, — засміялася вона. — Просто деякі з нас народились із талантом. Інші — з кепками.
— Я не злюся, — пробурмотів Стів, закладаючи руки за спину. — Просто мені здається, тут були задіяні сили потойбіччя.
— Так-так. Це все моя магічна коса, — кинула вона через плече. — Вона направляє підкови прямо в ціль.
— От і розкрилась твоє таємниця! — вигукнув Стів. — Треба було приходити з косою!

Його погляд знову зупинився на ній, і цього разу в ньому було щось більше, ніж просто гра.

“...о, чорт. Я сюди їхала не за цим. Я ж знаю, як це буває — спалахи, випадковості, нові люди в маленьких містах. Все згорає ще до першого дощу. Але цей погляд… Не сьогодні, Голлі. Зараз — просто ще одна перемога. І трошки, зовсім трошки — відчуття, що ти йому небайдужа.”

Вона глибоко вдихнула і її усмішка стала іншою — по-справжньому теплою.
— Що, не пощастило з підковою?

Стів відповів без паузи, дивлячись кудись їй за плече, ніби боявся погляду.
— Зате з компанією мені пощастило.

Він не дивився. Але вона — зробила крок і ледь торкнулася його руки своїми пальцями.
І цього вистачило. На всю решту дня.

Ольга
Новачок
31/08/25

4.2. Жуки з характером

— Отже, — урочисто оголосив Бйорн, стоячи перед ними, як гуру виживання, — щоб приготувати жуків, нам потрібно два інгредієнти: самі жуки і дурнувата фотка.
— І ти серйозно? — Голлі не стримувала скепсису.
— Абсолютно. Без фотки — не буде правильного післясмаку!
— А без жуків? — перепитав Стів, намагаючись дихати неглибоко.
— А без жуків — не буде історії.

Історія, звісно, почалась із фото. Бйорн виставив таймер, і вони втрьох стали в позу “виживання з гідністю”. Голлі встигла спонтанно обійняти Бйорна і зобразити качину губу, а Стів — виглядати як чайка, що застигла проти вітру. Клац. Один кадр. Без фільтрів. З гарантією, що стане магнітом на холодильник.

— Якщо в мене будуть діти, спалю цю фотку, — пробурмотів Бйорн, розглядаючи результат.
— Та як це “якщо”? — примружилась Голлі. — Світ потребує більше Ту’Років у капелюхах.
— Один Ту’Рок уже нас годує жуками, — простогнав Стів. — Може, вистачить?

Бйорн лише поплескав його по плечу, а тоді, обернувшись до вогню, додав тихіше, майже на вухо Стіву:
— Я дуже хочу побачити обличчя Голлі, коли ми це смажитимемо.
— Я дуже хочу побачити твоє, коли ти це їстимеш, — парирувала Голлі, навіть не обернувшись. — Після фотки можеш не сподіватись на пощаду.

Запахло смаженим. Бйорн, у своєму рибальському жилеті і з поглядом людини, якій можна довірити долю цивілізації, обережно обертав на паличці щось схоже на хрумкого інопланетянина.
— Це, звісно, не ваґю, — мовив він із серйозністю шеф-кухаря. — Але білка в них — ого-го.
Стів стояв поруч, занадто близько до вогню і занадто далеко від сенсу того, що відбувається.
— Я думав, ми смажимо сосиски…
— Ми смажимо пригоди, — виправив Бйорн.

За кілька хвилин усі троє сиділи за столом. Перед кожним — тарілка з жучиною класикою. Нависла пауза, повна поваги і страху.
— Це хрумтить, — нарешті вимовив Стів, обережно поклавши одну лапку в рот. — Це буквально хрумтить.
— Так і має бути, — усміхнувся Бйорн. — І не забувай про соус — він додає контексту.

Голлі поглянула на нього з підозрою, але вже жувала. Вона виглядала так, ніби веде запеклу внутрішню боротьбу з власною мімікою, щоб не видати, що… їй цілком нормально.
— Окей, — промовила вона, витираючи губи серветкою. — Це гірше, ніж моя перша пісня. Але краще, ніж моя перша стрижка.
— Ну… — Стів ковтнув. — Якщо я зараз виживу — хочу реваншу. Проти тебе. У всьому.

— В риболовлі? — Голлі припідняла брову.
— Так. Парі. Я, ти і гірська крилатка. Хто перший — той і таборова легенда.
— А той, хто програє?
— Варить каву. Всім. До кінця поїздки.
— Угода, — сказала вона, і в її очах спалахнув азарт. — Готуй чашки, Фогель.

Від їхнього табору до води було всього кілька кроків, але це був перехід в інший світ. Галасливий, задимлений сніданок лишився позаду, а попереду розлилася тиша і спокій озера.
— Риболовля офіційно відкрита! — урочисто виголосив Стів, закидаючи вудку.
— А де фанфари? — кинула Голлі, зачесавши волосся за вухо. — Без них легенди не стартують.
— Немає фанфар — є амбіції, — відбився Стів.
— А якщо крилатка — веганка? — припустила Голлі.
— Тоді вона не гідна стати легендою, — втрутився Бйорн, вже занурившись у стан "спокійний дід-рибалка, якому все одно, чи клює".

Вони стояли втрьох на березі, як мовчазні вартові над гладкою поверхнею води. Голлі — легка, сфокусована, з тією самою впертістю, що й уранці. Стів — зосереджений, але краєм ока постійно спостерігав за нею. Бйорн — у повному дзені.

— Мені здається, — порушив тишу Стів, — що ця риба вже в курсі нашого парі. І тримає інтригу.
— Або вона просто має самооцінку, — додала Голлі. — І не кидається на перший-ліпший гачок.
— Та годі, — розсміявся Бйорн. — Я вас слухаю і думаю: ще трохи — і ви запросите її на побачення.
— Якщо вона виграє в мене підкову — запросимо, — відповів Стів.
— Гаразд, — Голлі глибоко вдихнула. — Хочу, щоб усе було чесно.
— Ого, — насторожився Стів. — А до цього?..
— До цього було з любов’ю, — підморгнула вона. — А зараз — спортивна етика.

Легкий вітер пробіг по воді. Гачки нерухомо чекали.
— Я не впевнений, — буркнув Стів, — але здається, я щойно спіймав… гілку.
— Це вже краще, ніж твоя остання історія з жабою, — вкинув Бйорн.
— Та жаба була не проти!

Голлі тихо зітхнула, але з усмішкою. Пасмо волосся знову вибилось із зачіски, і вона легким, звичним рухом заправила його за вухо. І Стів дивився. Лише на мить, але ця мить була схожа на ледь помітний рух поплавка — коли ти ще не знаєш, чи це риба, чи просто хвиля, але серце вже завмирає в очікуванні.

Ольга
Новачок
1/09/25

4.3. Прогулянка, яка не планувалась

Минав час. Вудки мовчали. Вода застигла, ніби теж чекала.

— Вона знущається з нас, — пробурмотів Стів. — Плаває десь там і регоче.

— Просто в нас не той запах, — озвалась Голлі. — Треба менше парфуму "бургер і розпач".

— Ей, це мій фірмовий стиль!

Тиша. А потім усі троє зітхнули — одночасно, і якось напрочуд легко. Навіть без улову риболовля вдалася. Бо, зрештою, це було не про рибу. А про те, хто стоїть поруч, коли нічого не відбувається.

— Ну що, табір кличе? — Бйорн потягнувся, знімаючи з плечей увесь день. — Треба ліхтарики поперевіряти, — додав він, ніби це справжня причина, а не бажання дати їм простір.
— А я, мабуть, до вбиральні… — сказала Голлі, хапаючи свій ліхтарик.
— А я приберу снасті, — зітхнув Стів. — І влаштую бій із власним его.
— Якщо побачиш ще одну гірську легенду — не бий її одразу, — підморгнув Бйорн і рушив у бік табору.

Три промені ліхтариків розійшлися в різні боки, намалювавши на мить у темряві три самотні стежки, що вели до однієї точки.

Кілька хвилин потому Голлі саме виходила з вбиральні, коли з темряви поруч виринув голос Стіва:
— Гей, Голлі… може, прогуляємося трохи?
Він звучав не як план, а як імпульс. М'яко, несподівано, але дуже щиро.

— Воу! — вона аж підскочила. — Ти що, шпигував за мною?
— Та ні! Я просто… проходив повз. Нюхав повітря.
— Досліджував атмосферу, ага.
Він підняв руки вгору в жесті абсолютної невинності.
— Саме так! І тепер, коли дослідження завершене, може, разом пройдемось?
— Окей, повітрознавцю, — Голлі хмикнула, але усмішка вже торкнулася її вуст. — Веди.

Вони пішли вдвох, без напрямку, просто в темряву, освітлюючи дорогу одним ліхтариком. Розмовляли ногами, плечима, що іноді торкалися, поки не вийшли до лавки на головній галявині. Сіли. Дерева навколо зітхали, ділячись нічними секретами.

— Я досі не можу повірити, що ми їли тих жуків, — першим порушив мовчанку Стів.
— І що найгірше, — підхопила Голлі, — він же їх не просто знайшов. Він обирав. Зі смаком. Як виноград на ринку.
— Та він, здається, ще й назвав їх, — Стів гиготнув, нахилившись ближче. — Один точно виглядав як Марті. Я серйозно.
— А той кульгавий, певно, був Бруно, — підтвердила вона.
І сміх вирвався сам собою. Не гучний, а той, що народжується десь глибоко під ребрами, коли можна нарешті бути собою.

Він дивився, як вона сміється, і в його погляді було стільки тепла.

“І чого він такий смішний? І чому мені так добре? Не було в планах цих підков, цих жуків, цього сміху замість того, щоб тримати обличчя. А тепер сиджу — і не хочу, щоб це закінчувалося. Він же не герой романів. Але говорить — і не дратує. Дивиться — і не лізе в душу, але ніби вже щось там розуміє. І я... не відсуваюся.”

— Що? Що ти робиш?! — раптом вигукнула Голлі, коли його пальці торкнулися її боків.
— Рятувально-лоскотальна операція “Геть думи сумні”! — оголосив Стів.
— Я серйозно! Припини! — вона захлиналася від сміху, намагаючись відбитися.
— І я серйозно! Стан душевної легкості — справа честі!
Її опір був радше грою. Сміх — щирий, з хрипотою. Її волосся лоскотало йому плече.

"...а може, ти просто втомилась усе контролювати? Може, хочеш хоч раз дозволити собі... не боятись? Ще не кохання. Але вже щось тепліше. Просто сиди. Смійся. Дозволь цій миті бути."

— Гаразд, гаразд, ти виграв! — нарешті видихнула вона, переводячи подих.
— А хто сказав, що це гра? — м’яко відповів Стів, відступаючи рівно настільки, щоб дати простір.

І тиша, що настала після сміху, була іншою. Густою. Насиченою. Вона ще трішки сміялась — вже більше очима, ніж голосом. А тоді сміх стих, і в тишу, що настала, раптом повернулися всі звуки ночі: далекий крик сови, шелест листя, стрекіт цвіркуна десь у траві.

Стів не рухався. Лише дивився. Не наполягав. Не квапив. Не питав.
"Тепер. Чи ніколи? Або я зроблю крок — або залишу її думати, що ж це було. Я не хочу, щоб вона здогадувалась. Я хочу, щоб вона знала."

— Дідько, — тихо сказала Голлі. — Ну ти й дурень.
— Зате твій, — відповів він, ледве чутно.
І тоді вона сама нахилилася до нього.

Поцілунок був не поспіхом. Він був як плед на плечі в прохолодний вечір. Як тихе "нарешті", на яке ніхто не наважувався. Як підтвердження того, що ця ніч — точка неповернення. Її пальці ковзнули йому за шию, його рука лягла їй на талію — обережно, але впевнено.

Вона трохи відсторонилася, провела пальцем по його підборіддю.
— Ти солоний, як після рибалки.
— А ти — як м’ята в коктейлі. Трохи небезпечна.
Ще один погляд. І знову поцілунок. Цього разу — глибший. Не перший, не пробний. Справжній.
Він не поспішав. І не ховався.
Вона не тікала. І не сміялась.

Ольга
Новачок
2/09/25

4.4. Тиша між наметами

— Чому ми робимо це тут? — прошепотіла Голлі, і в її голосі ледь чутно грала усмішка.
— Не знаю, — так само тихо відповів Стів. — А де б ти хотіла?
— Я не знаю. Просто… — вона притислась до нього ближче, і на мить їхні подихи стали одним цілим. — Чому ми шепочемо?
— Може… щоб не зіпсувати момент?

Тиша, що настала після його слів, була відповіддю. Вона була теплою і затишною.
— Я піду, Стіве.
— Я за тобою, Голлі.

Вони встали, не поспішаючи, рухаючись обережно, ніби боялися порушити магію, що народилася між ними на тій лавці. Їхні кроки по м'якій землі були майже нечутними. Якщо в небі й були зірки, вони в цю мить точно підморгували: нарешті.

Коли вони наблизилися до табору, їх зустріло міцне, богатирське хропіння Бйорна. Звук, що нагадував про реальність, змусив їх обох тихо пирснути. Голлі, як тінь, прослизнула до свого намету. Стів рушив слідом, уже нахилившись, щоб щось сказати… і в ту ж мить блискавка намету з м’яким, рішучим дзижчанням закрилася.

Він залишився зовні.
— Гей, я все ще тут, — прошепотів він у тонку тканину.
— Добраніч, Стіве, — долинув її приглушений голос.

На якусь мить він просто стояв, кліпаючи в темряву. Повітря навколо раптом стало холоднішим. Він стиснув щелепу, і в його голосі прорізалась сталь.
— Голлі, чорт забирай, що ти робиш?
— Намагаюся вберегти нас обох від помилок, — спокійно відповіла вона з-за тонкої стінки.
— Дівчино, ти зводиш мене з розуму. Помилкою буде залишити все, як є.

Мовчання. Він чув лише власне дихання і далекий шум вітру у верхівках сосен.
— Будь ласка, скажи щось. А краще — вийди. Давай поговоримо, як дорослі люди.
— Я хочу тебе...
— І я тебе! Це ж чудово, що наші бачення співпадають! — поспішив він закріпити "успіх", його голос знову став м'якшим, сповненим надії.

Але у відповідь — знову тиша. Цього разу вона зависла так щільно, що навіть хропіння Бйорна, здавалося, зробило паузу. А тоді пролунав її голос. Приглушений тканиною, але прозорий, як ковток крижаної води.
— Я хочу тебе… Але я не хочу прокидатись завтра і шкодувати, що ми були необережні. Ти ж… ти хороший. І мені з тобою добре. Занадто добре. І я знаю себе достатньо, щоб не гратись із цим.

Почувся м'який шурхіт — він майже побачив, як її долоня торкнулась зворотного боку намету. Туди, де ще, можливо, лишалося його тепло.
Стів завмер. Його дихання затрималось, як незроблений крок. Він чекав на фільмовий поцілунок, на кульмінацію сцени. А виявилося, що справжня кульмінація — це вміння зупинитись. Він не розумів. Але відчував. Відчував її страх, її чесність. І її повагу до нього.

Він зробив крок назад. Потім ще один. Відступив від її кордонів, які вона так мужньо вибудувала.
— Добраніч, Голлі, — сказав він. Уже без претензії. Без розчарування. А з повагою, яка важила більше за будь-який поцілунок.

Із сусіднього намету несподівано стихло хропіння. Почулося сонне бубоніння Бйорна:
— Нарешті… Я думав, ви там до ранку проговорите.

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжрядковий інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування